حق نشر (کپی رایت) نوعی حفاظت قانونی آثار میتواند علمی و ادبی و هنری باشد .این قانون شامل هر نوع عرضهی قانونی آثار میباشد و به صاحب اثر اجازه میدهد که از حقوق انحصاری که شامل تکثیر و اقتباس در شیوه بیان نو است استفاده کند.
این قانون حوزهٔ کارهای ادبی، سینمایی، تولید موسیقی، ضبط صدا، نقاشی، عکاسی و نرمافزار،نمایشهای زنده،پخش برنامههای تلویزیونی و رادیویی، و طراحیهای صنعتی را شامل میشود.
توجه: انتشار، پخش و تکثیر محتواهای ما در هر بستر مجازی و فیزیکی اعم از یوتیوب، اینستاگرام، تلگرام و… تخلف محسوب شده و منجر به شکایت خواهد شد.
وضعیت پخشکنندههای طرف قرارداد با ما
پخشکننده | شروع قرارداد | پایان قرارداد | وضعیت |
موسسهی رهافیلم | ۱۳۹۲ | ۱۳۹۹ | اعتبار ندارد |
فیلیمو | ۱۳۹۶ | ۱۳۹۸ | اعتبار ندارد |
کافه بازار | ۱۳۹۶ | ۱۳۹۸ | اعتبار ندارد |
پخش ققنوس | ۱۳۹۵ | ۱۳۹۸ | اعتبار ندارد |
موسسه گسترش فرهنگ و مطالعات | ۱۳۹۶ | ۱۳۹۸ | اعتبار ندارد |
شهرکتاب مرکزی | ۱۴۰۰ | ۱۴۰۱ | فعال |
شهرکتاب الف | ۱۴۰۰ | ۱۴۰۱ | فعال |
فروشگاه دیجی کالا | ۱۴۰۰ | فعال | فعال |
بستر نمایش هاشور | ۱۴۰۱ | ۱۴۰۳ | فعال |
قانون حمایت حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان چگونه است؟
طبق ماده ۲۳ قانون: اگر شخصی قسمتی از یک اثر یا کل یک اثر که متعلق به شخص دیگر و مورد حمایت قانون است را به نام خود یا شخص دیگری پخش کند؛
یا حتی به اسم پدیدآورنده و بدون اجازه او پخش یا عرضه کند، به شش ماه تا سه سال حبس تادیبی محکوم میشود.
طبق ماده ۲۴ قانون: هرکس ترجمه شخص دیگری را بدون اجازه به نام خود یا شخص دیگری چاپ و نشر کند، به سه ماه تا یک سال حبس تأدیبی محکوم خواهد شد.
طبق قانون رعایت نکردن موارد زیر از سه ماه تا یک سال حبس تأدیبی به دنبال خواهد داشت:
- به کار بردن نام، عنوان و نشانه ویژه معرف یک اثر، برای یک اثری دیگر از همان نوع یا مانند آن (ماده ۱۷)
- هرگونه تغییر یا تحریف در اثرهای مورد حمایت این قانون و نشر آن (ماده ۱۹)
ماده ۲۹: همچنین در ماده ۲۹ یکی دیگر از نتایج عدم رعایت کپی رایت آورده شده است. بر اساس آن مراجع قضایی میتوانند به شکایت شاکی خصوصی نسبت به جلوگیری از نشر و پخش و عرضه آثار مورد شکایت و ضبط آن رسیدگی کنند.
در این قانون مصادیقی از عدم رعایت کپی رایت نام برده شده است که ضمانت اجرای همه آنها نیز حبس از ۳ ماه تا یک سال است. این مصادیق عبارتاند از:
- عدم رعایت حق تکثیر، تجدید چاپ، نشر، بهرهبرداری و پخش یک اثر ترجمه
- تکثیر کتب و نشریات به همان زبان و همان چاپ به قصد فروش یا بهرهبرداری مادی بدون اجازه صاحب حق (از طریق عکسبرداری، افست یا راههای شبیه)
- نسخهبرداری، ضبط یا تکثیر آثار صوتی که روی صفحه، نوار یا هر ابزاری دیگر ضبط شده است بدون اجازه صاحبان، تولیدکنندگان انحصاری یا قائممقام قانونی فروش
در قانون نحوه مجازات اشخاص فعال در امور سمعی و بصری غیرمجاز (مصوب ۱۳۸۶):
در این قانون یکی از مصادیق عدم رعایت کپی رایت (تکثیر بدون مجوز آثار مجاز به صورتی که باعث ضایع شدن حقوق صاحب اثر شود) مورد توجه قرار گرفته است. ضمانت اجرای جبران خسارت مادی و جریمه نقدی از ۲-۲۰ میلیون ریال برای آن در نظر گرفته شده است.
قانون حمایت از پدیدآورندگان نرمافزارهای رایانهای
این قانون، حقوق مادی و معنوی پدیدآورندگان نرمافزارهای رایانهای را مورد بررسی قرار داده است. این قانون، حق نشر، عرضه، اجرا و بهرهبرداری مادی و معنوی از نرمافزارهای رایانهای را از حقوق انحصاری پدیدآورنده دانسته است.
ماده ۱۳ این قانون، ضمانت اجرای عدم رعایت کپی رایت را بررسی کرده است که جبران خسارت متضرر، از ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس و شامل جزای نقدی از ۱۰-۵۰ میلیون میشود.
تعقیب جرائم مرتبط با کپی رایت در ایران
نقض کپیرایت و حقوق مؤلف امری دور از انتظار نیست و هر جا که با اثری مواجه باشیم، انتظار نقض حقوق پدیدآورنده از جانب افراد سودجو یا ناآگاه را نیز داریم. به خصوص اینکه با ظهور تکنولوژیهای جدید و گسترش استفاده از فضای مجازی، نقض آثار مشمول حق نشر (کپیرایت) نیز با سهولت و سرعت بیشتری رخ میدهد. البته در کشورهایی که فرهنگ احترام به کپیرایت در جامعه نهادینه شده است، نقض کپیرایت کمتر رخ داده در صورت وقوع نیز مؤلف و صاحب حقوق آن اثر، لحظهای برای اقامهی دعوا و پیگیری حقوق خود درنگ نکرده و جبران خسارت و مجازات مجرم را طبق قانون خواستار میشود.
امّا در ایران شرایط متفاوتی حاکم است. میزان آشنایی اکثریت مردم با “کپیرایت” تنها در حد شنیدن نام آن در رسانه است و تنها تصور بسیاری از افراد از رعایت کپیرایت، دانلود نکردن فیلم و موسیقی به صورت غیرمجاز است که آن نیز معمولاً به گمان اینکه قانونی در این باره وجود ندارد، مورد بیتوجّهی و بیاعتنایی واقع میشود. حتّی هنرمندان که ذی نفعان اصلی این حوزه هستند و حقوق مؤلف به آنها تعلق دارد، نسبت به این مقوله آشنایی کامل ندارند و موارد متعدد نقض کپیرایت حتّی در بین خود اهالی هنر حاکی از ناآگاهیهای فراوان در این زمینه است.
این در حالی است که ایران از سالها پیش قوانین کپیرایت را تصویب کرده و این قوانین لازمالاجرا بوده و همچنان نیز قابل استناد هستند. قانون حمایت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان در سال ۱۳۴۸ به تصویب رسیده و قانون ترجمه و تکثیر کتب، نشریات و آثار صوتی نیز در سال ۱۳۵۲ وضع شده است. گرچه کاستیهایی در این دو قانون به چشم میخورد امّا همچنان برای مقابله با نقض آثار کارآمد بوده و مؤثر واقع میشوند.
در قانون حمایت از حقوق مؤلفان (۱۳۴۸) دو نوع حق برای پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری وضع شده است. حقوق مادی و حقوق معنوی.
حقوق مادی پدیدآورنده
حقوق مادی حقوقی است که پدیدآورنده را قادر میسازد از اثر خود به منافع مادی دست یابد.
این حقوق عبارتند از: حق انحصاری نشر، پخش، عرضه و اجرای اثر و حق بهرهبرداری مادی و معنوی از اثر.
حقوق مادی قابل انتقال است و پدیدآورنده میتواند حقوق مادی خود را در موارد زیر و سایر موارد به غیر واگذار کند:
تهیه فیلمهای سینمایی و تلویزیونی از اثر (مانند مواردی که کارگردانی تصمیم میگیرد بر اساس یک رمان فیلمی بسازد که در این صورت نیازمند کسب اجازه از نویسندهی رمان و انعقاد قراردادی با اوست.)
نمایش صحنهای مانند تآتر و نمایشهای دیگر: (اجرای نمایشنامه یا اجرای آهنگ ساختهشده توسط یک آهنگساز یا اجرای هر اثر دیگر نیازمند کسب اجازه از نمایشنامه نویس، آهنگساز و غیره است.)
پخش از رادیو و تلویزیون و وسایل دیگر: (پخش فیلمهای سینمایی یا ترانههای خوانندگان از رادیو و تلویزیون و دیگر رسانهها نیز نیازمند کسب اجازه از پدیدآورنده و انعقاد قرارداد با او است. این پدیدآورندگان هستند که حق پخش آثار خود را به تلویزیون، شرکتهای پخش یا سایتهای پخش معتبر انتقال میدهند و پخش آثار آنها بدون اجازه مجاز نیست.)
ضبط تصویری یا صوتی اثر بر روی صفحه یا نوار یا هر وسیله دیگر: (ضبط اثر بر حاملهای صوتی و تصویری مانند سیدی یا دیویدی نیازمند کسب اجازه از صاحب اثر است.)
ترجمه و نشر و تکثیر و عرضه اثر از راه چاپ و نمایش و عکاسی و غیره: (ترجمه یک رمان یا یک اثر علمی، تکثیر و عرضهی آن و هر گونه اقدامی که مستلزم استفاده از حقوق مادی اثر باشد، نیازمند کسب اجازه از پدیدآورنده است.)
استفاده از اثر درکارهای علمی و ادبی و صنعتی و هنری و تبلیغاتی: (مثلا برای درج تصاویر یک شخصیت کارتونی مشمول کپیرایت بر روی لوازم التحریر و لیوان و سایر وسایل که کاربرد صنعتی دارد، باید حتما از طراح آن اثر اجازه گرفت. یا برای استفاده از موسیقی ساخته شده توسط یک آهنگساز در فیلمهای سینمایی یا آگهیهای بازرگانی باید از آهنگساز کسب اجازه کرد.)
به کار بردن اثر در فراهم کردن یا پدیدآوردن اثرهای دیگر: (این مورد شامل تلفیق آثار با یکدیگر میشود. بدین نحو که صاحب اثری تصمیم میگیرد از اثر دیگری در کار خود استفاده کند که در این صورت ملزم به کسب اجازه از صاحب اثر دیگر است.)
حقوق معنوی پدیدآورنده
حقوق معنوی نیز حقوقی هستند که انتساب اثر به پدیدآورنده را تضمین کرده و پدیدآورنده با استفاده از این حق، تعلّق اثر بر خود را محفوظ داشته و از دخل و تصرف دیگران در اثر نیز جلوگیری مینماید.
حقوق معنوی عبارتند از:
_ حق افشا و اعلان اثر: یعنی منحصراً پدیدآورنده است که حق دارد در خصوص عرضه کردن یا نکردن اثر خود به عموم تصمیم بگیرد.
_ حق رعایت نام و عنوان (حق انتساب اثر): یعنی حق پدیدآورنده است که اثر او به خود او نسبت داده شود.
_ حق رعایت حرمت اثر: یعنی حق ایجاد تغییر و اصلاحات در اثر تنها و تنها متعلق به پدیدآورنده است نه کس دیگر.
_ حق پشیمانی (حق بازستانی): یعنی پدیدآورنده حق دارد در صورت پشیمانی از نشر یا عرضهی اثر خود، آن را موقتاً یا دائماً از گردش خارج کند.
بر خلاف حقوق مادی که مدت استفاده از آنها محدود است و میتوان با قرارداد آنها را به دیگران منتقل کرد، حقوق معنوی پدیدآورنده محدود به زمان و مکان نیست و قابل انتقال به غیر نیز نمیباشد.
قابل گذشت بودن جرائم مرتبط با کپیرایت
با توجه به شناسایی حقوق مؤلف در قوانین ایران، نقض هر یک از این حقوق نیز با ضمانت اجرای قانونی مواجه است و در مواد ۲۳ تا ۳۱ قانون حمایت از حقوق مؤلفان مصنفان و هنرمندان، مجازات حبس برای ناقضان حق در نظر گرفته شده است. البته آنچه در خصوص جرائم مرتبط با نقض کپیرایت حائز اهمیت است، جرائم قابلگذشت بودن این جرائم است. یعنی پیگیری و تعقیب این جرائم مستلزم شکایت شاکی خصوصی (در این مورد فرزاد فره وشی) است و تا وقتی که شاکی (یعنی پدیدآورنده و / یا کسی که پدیدآورنده حقوق خود را به او انتقال داده است) شکایت نکند، دستگاه قضا نیز هیچ تکلیفی بر تعقیب مجرم ندارد. از این رو تا زمانیکه بسیاری از هنرمندان علیرغم آگاهی از بارگذاری غیرمجاز آثار خود در فضای سایبر، هیچ اقدام قانونی به عمل نمیآورند، نمیتوانند توقع پیگیری جرائم این حوزه را داشته باشند.
در حال حاضر برخی سایتهای داخلی به صورت غیرقانونی به بارگذاری محتوای موسیقی خوانندگان کشور پرداخته و یا فیلمهای تولید داخل را به صورت غیرقانونی عرضه میکنند. در این شرایط میتوان با استناد به قوانین فعلی از ادامهی چنین اقداماتی جلوگیری کرد مشروط بر اینکه صاحبان حق در این زمینه طرح دعوا کنند.
حریم خصوصی
این وبسایت ( که متعلق به فرزاد فره وشی است) با تاکید بر احترامی که برای حریم شخصی کاربران قائل است، برای خرید، ثبت نظر یا استفاده از برخی امکانات وبسایت اطلاعاتی را از کاربران درخواست میکند تا بتواند خدماتی امن و مطمئن را به کاربران ارائه دهد. برای پردازش و ارسال سفارش، اطلاعاتی مانند آدرس، شماره تلفن و ایمیل مورد نیاز است و از آنجا که کلیه فعالیتهای این وبسایت قانونی و مبتنی بر قوانین تجارت الکترونیک صورت میگیرد و طی فرایند خرید، فاکتور رسمی و بنا به درخواست مشتریان حقوقی گواهی ارزش افزوده صادر میشود، از این رو وارد کردن اطلاعاتی مانند نام و کد ملی برای اشخاص حقیقی یا کد اقتصادی و شناسه ملی برای خریدهای سازمانی لازم است. یادآوری میشود آدرس ایمیل و تلفنهایی که خریدار در پروفایل خود ثبت میکند، تنها آدرس ایمیل و تلفنهای رسمی و مورد تایید خریدار است و تمام مکاتبات و پاسخهای ما از طریق آنها صورت میگیرد.
بنابراین درج آدرس، ایمیل و شماره تماسهای همراه و ثابت توسط خریدار، به منزله مورد تایید بودن صحت آنها است و در صورتی که موارد فوق به صورت صحیح یا کامل درج نشده باشد، ما جهت اطمینان از صحت و قطعیت ثبت سفارش میتوانیم از خریدار، اطلاعات تکمیلی و بیشتری درخواست کنیم.
خریداران میتوانند نام، آدرس و تلفن شخص دیگری را برای تحویل گرفتن سفارش وارد کنند و ما تنها برای ارسال همان سفارش، از این اطلاعات استفاده خواهد کرد.
همچنین این وبسایتا ممکن است برای ارتباط با مشتریان، بهینهسازی محتوای وبسایت و تحقیقات بازاریابی از برخی اطلاعات استفاده کند و برای اطلاعرسانی رویدادها و اخبار، خدمات و سرویسهای ویژه یا پروموشنها، برای اعضای وبسایت ایمیل یا پیامک ارسال نماید. در صورتی که کاربران تمایل به دریافت اینگونه ایمیلها و پیامکها نداشته باشند، میتوانند عضویت دریافت خبرنامه ما را در پروفایل خود لغو کنند. عدم اقدام جهت لغو، به منزلهی موافقت ضمنی با دریافت ایمیلها و پیامها و سلب حق اعتراض میباشد.
این وبسایت ممکن است نقد و نظرهای ارسالی کاربران را در راستای رعایت قوانین وبسایت ویرایش کند. همچنین اگر نظر یا پیام ارسال شده توسط کاربر، مشمول مصادیق محتوای مجرمانه باشد، ما میتوانیم از اطلاعات ثبتشده را برای پیگیری قانونی استفاده کنیم. کاربران ضمن استفاده از خدمات وبسایت، حق ویرایش اطلاعات و استفاده از آنها را در چارچوب گفته شده به ما اعطا نموده و حق اعتراض را از خود سلب مینمایند.
باید تاکید شود که حفظ و نگهداری رمز عبور و نام کاربری بر عهده کاربران است و لذا برای جلوگیری از هرگونه سواستفاده احتمالی، کاربران نباید آن اطلاعات را برای شخص دیگری فاش کنند. در صورتی که کاربر شماره همراه خود را به فردی دیگر واگذار کرد، جهت جلوگیری از سوء استفاده یا مشکلات احتمالی کاربران باید شماره موبایل خود را در پروفایل تغییر داده و شماره جدیدی ثبت نمایند.
مسئولیت هرگونه خسارت احتمالی که ناشی از عدم رعایت موارد گفته شده توسط کاربر باشد، با خود کاربر بوده وکاربر حق هر گونه ادعا علیه این وبسایت را از خود سلب میکند. ما هویت شخصی کاربران را محرمانه میدانیم و اطلاعات شخصی آنان را به هیچ شخص یا سازمان دیگری منتقل نمیکنیم، مگر اینکه با حکم مقام قضایی یا اداری صالحه یا طبق قوانین و مقررات رایج کشور موظف باشیم در اختیار مراجع ذیصلاح قرار دهیم.در این موارد هیچ گونه مسئولیت قانونی مبنی بر جبران خسارت برای این وبسایت وجود ندارد و کاربران با اعلام رضایت خود در استفاده از خدمات وبسایت ضمنا حق هرگونه اعتراض را از خود سلب نموده اند.
همچنین بدین وسیله به اطلاع کاربران رسانده میشود که این وبسایت همانند سایر وبسایتها از جمعآوری IP و کوکیها استفاده میکند، اما پروتکل، سرور و لایههای امنیتی این وبسایت و روشهای مناسب مدیریت دادهها حداکثر تلاش را به عمل میآورد که اطلاعات کاربران را محافظت و از دسترسیهای غیرقانونی جلوگیری کند. طبیعتا مسئولیت هرگونه سواستفاده به شخص یا اشخاص متخلف مربوط بوده و این وبسایت حق اعتراض و پیگیری را از طریق قانونی بنابر صلاحدید خود محفوظ میدارد.
ما برای حفاظت و نگهداری اطلاعات و حریم شخصی شما همه توان خود را به کار میگیریم و امیدواریم که تجربه خریدی امن، راحت و خوشایند را برای همه کاربران فراهم آوریم.
خرید محصول
روند استرداد وجه: در صورتی که خریدار و یا کابر به اشتباه وجهی را پرداخت نماید، میتواند از طریق رایانامه و یا کارافزار واتساپ (از بخش تماس) موضوع را اطلاع داده تا کارشناس پشتیبانی موضوع را پیگیری نماید.
مدت زمان تحویل: مرسولهها از طریق ادارهی پست ارسال میشود زمان تقریبی ۳ الی ۴ روز کاری است که شمارهی پیگیری مرسوله از طریق کارافزار واتساپ و یا رایانامه جهت رهگیری، برای خریدار ارسال میشود.
توجه: چنانچه خرید بالای ۲۰۰ هزار تومان و در تهران باشد، همان روز از طریق پیک ارسال میشود.
روند مرجوعی کالا و نحوه پشتیبانی: چنانچه کالای خریداری شده دچار مشکل اعم از عدم خواندن توسط دستگاه پخش یا شکستگی باشد، موضوع را به همراه شماره ثبت سفارش از طریق کارافزار واتساپ به بخش پشتیبانی اطلاع دهید تا در سریعترین زمان نسخهای دیگر جایگزین شود.خریدار گرامی توجه داشته باشید که لازمهی ارسال مجدد و یا عودت مبلغ، ارسال نسخه یا نسخههای دارای اشکال میباشد. بنابراین ضمن اطلاع به بخش پشتیبانی، مرسوله را از طریق پست به نشانی مجموعه ارسال فرمایید.
توجه: اگر از فروشگاههای غیر از این وبسایت خریداری شده باشد باید به همان فروشگاه مرجوع شود.
ساعت پاسخگویی: پشتیبانی از ساعت ۹ صبح الی ۱۹ از طریق پیامگیر و کارافزار واتساپ: ۹۱۰۱۷۶۲۵-۰۲۱ و از طریق فرم تماس در بخش تماس، پیگیر انتقاد و پیشنهاد شما خواهد بود.
نحوه پرداخت وجه: فروشگاه این تارنما به صورت خدمت پرداخت وجه را ارئه میدهد: ۱- درگاه پرداخت زرین پال ۲- شیوهی کارت به کارت
خریداران گرامی در پایان پرسشنامهی تکمیل خرید میبایست یکی از دو روش را انتخاب نموده تا کد پیگیری دریافت نمایند.
شیوه حمل: تمامی مرسولهها از طریق ادارهی پست ارسال میشود.
نحوه ثبت شکایات مصرفکنندگان: خریداران گرامی میتوانند از طریق بخش تماس شکایت خود را ثبت نمایند.
نمانام (نشانه یا لوگو یا برند)
تمامی اقدامات این مجموعه اعم از تولید فیلمهای سینمایی، غیر سینمایی در زمینههای مستند، آموزشی، انیمیشن، داستانی و سریالهای تلویزیونی و توزیع، پخش یا انتشار تحت نمانام (لوگوی) ثبت شده انجام گرفته و معتبر خواهد بود.
شماره ثبت علامت: ۴۲۰۳۶۴ مورخ ۱۴۰۰/۱۱/۱۱ در مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است و هرگونه سوء استفاده، انتشار جعلی، رونوشت برداری پیگرد قانونی جدی خواهد داشت.
استفاده از مطالب و اشتراکگذاری
استفاده از مطالب این وبسایت فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع در صورت اطلاع به روابط عمومی بلامانع است
پروانههای فعالیت
عنوان پروانه | صادر کنندهی پروانه | شمارهی پروانه | تاریخ شروع اعتبار | تاریخ پایان اعتبار | وضعیت |
موسسهی هنرکدهی فر فیلم | وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | ۱۰۶۷۹ | ۱۴۰۰/۶/۱۶ | دائمی | فعال |
واحد نشر دیجیتال | وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (رسانههای دیجیتال) | ۱۲۰۵۳ | ۱۴۰۰/۶/۱۷ | ۱۴۰۵/۶/۱۷ | فعال |
موسسهی آفاق هنر خلاق | وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | ۷۲۳۷ | ۱۳۹۶/۵/۲ | ۱۴۰۱/۵/۲ | فعال |
سکوی نمایش برخط فرزاد فره وشی | ساترا | TR1195 | ۱۴۰۰/۲/۳۰ | ۱۴۰۲/۸/۳۰ | در حال تمدید |
نشر وزان | وزارت فرهنگ و ارشاد و اتحادیه ناشران و کتابفروشان | ۱۶۵۵۴ | ۱۴۰۱/۷/۱۵ | ۱۴۰۴/۷/۱۵ | فعال |
آموزشگاه سینمایی فرزاد فره وشی | وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | ۳۰۰۳۵۶ | ۱۴۰۰/۳/۱ | در حال صدور | در حال صدور |